669 612 912 / 636 975 230 info@teixintconnexions.cat

PROJECTES – REPERKUTIM

Què és Reperkutim?

Reperkutim-Bloco Suca Barcelona és una aposta pel treball en xarxa amb una mirada inclusiva i comunitària. Dues iniciatives en un sol projecte que impulsem l’Associació Pides Barcelona, La Tregua, arte i transformación social i Teixint Connexions. D’una banda, la creació d’un grup el mes d’octubre del 2018 on la percussió i el moviment són els fils conductors per teixir una proposta cultural amb la diversitat i la inclusió com a eixos centrals per generar comunitat i participació des del districte de Gràcia però amb perspectiva de ciutat.

Per altra banda, l’organització d’una trobada anual de propostes inclusives de batucada i percussió d’altres barris de Barcelona i de ciutats de tot el territori nacional que reuneixi la varietat d’iniciatives que utilitzen la percussió com a eina de transformació social.

El grup Reperkutim-Bloco SuCa Barcelona té el seu origen en el primer Bloco SuCa (Sumant Capacitats) impulsat a Granada l’any 2010 per l’Associació PIDES i el seu projecte Escola DAIS (Diversitat i Art per a la Inclusió Social) i que posteriorment promou la mateixa iniciativa a la ciutat de Melilla (Bloco SuCa Melilla) i que té els seus antecedents en les reivindicacions de les diferents situacions d’exclusió i marginació històriques derivades de l’esclavització de persones africanes que van arribar a Salvador de Bahía, i que van utilitzar la batucada com element d’alliberació mitjançant l’expressió dels ritmes afrobrasilers.

Així doncs el naixement de Reperkutim-Bloco SuCa Barcelona, el primer grup inclusiu de percussió de Gràcia, pretén generar un espai alternatiu per donar resposta a les necessitats socials actuals, un espai de trobada amb dinàmiques pròpies, creatives, horitzontals i sense etiquetes per trencar estigmes establerts per la societat. Amb la implicació i la coordinació de les entitats de salut mental, persones amb discapacitat i d’altres de l’àmbit social, i amb la ferma voluntat de generar sinergies i xarxa amb els grups de percussió del territori.

Després de la bona acollida de la 1a Trobada de Batucada Inclusiva de Barcelona que vam organitzar el mes de juny passat al Centre Artesà Tradicionàrius amb la participació de Bloco SuCa Granada i la Fundació Artesà del Poble Sec, ja estem treballant en la segona edició per tal de consolidar aquesta iniciativa que vol ser un espai de trobada, de relació, d’aprenentatge i de convivència de les propostes de batucada inclusives de Catalunya i de l’estat espanyol.

Una trobada que neix des de la humilitat i la modèstia al barri de la Vila de Gràcia però amb una visió de futur que passa, a mig i llarg termini, per ser un esdeveniment referent que inclogui, també, propostes a nivell internacional i que generi i consolidi una xarxa de trobades a nivell de tot el territori nacional.

Objectius del projecte

L’objectiu principal és la plena visibilització del conjunt de persones i grups que sentin la necessitat d’expressar-se alt, lliure i públicament a través de música, i especialment la percussió, afavorint la comunicació sense la paraula, trencant barreres i etiquetes, i estimulant altres tipus de comunicació interpersonal. Sense tenir en compte procedències, orígens, condicions o realitats.

A més a més, volem:

  • Treballar la batucada com a eina de transformació social per al desenvolupament comunitari, utilitzant una metodologia que trenqui els esquemes educatius jeràrquics tradicionals i que aposti per un aprenentatge i enriquiment vivencial i multidireccional.
  • Donar espai a l’enfortiment del grup, gràcies a dinàmiques de cohesió i creativitat, que complementin l’aprenentatge dels ritmes brasilers i la creació de ritmes propis amb l’objectiu de compartir-los amb altres grups del barri i de la ciutat en diferents trobades i actuacions.
  • Fomentar que els participants es relacionin amb les veïnes del territori, compartint i creant vincles de companyerisme i amistat, generant així nous grups d’afinitat, exterioritzant la vivència individual per fer-la part del grup, caminant així cap a la creació col·lectiva i reafirmant el sentit de pertinença de grup. En definitiva, generar un espai on participar, com qualsevol altre veí o veïna, de la vida social, cultural, festiva i associativa del barri.

Vols reperkutir amb nosaltres?

Si vols formar part del projecte ens pots escriure a reperkutim@teixintconnexions.cat

Assagem cada dilluns i cada divendres de 17 a 19h a La Violeta de Gràcia

Campanya #joreperkuteixo

A més a més, et convidem a participar a la campanya #jorepercuteixo i a seguir-nos a les xarxes socials!

Ho pots fer a Twitter, Facebook o Instagram!